Star Wars játék keresés

2010. január 10., vasárnap

Star Wars - Az első Halálcsillag


A Lázadók Szövetsége kémhálózatának a Skyhook fedőnevű akció keretében a Toprawa bolygónál sikerült megszereznie a Császár legújabb játékszerének, a Halálcsillag nevű harcállomásnak teljes müszaki leirását, és a Tantive IV koréliai korvettnek továbbítania. Azonban a császáriaknak sikerült meghatározniuk az adás küldőinek és vevőinek a helyzetét.

A Birodalom a Toprawa lakosaival példát statuált a "vissza a természethez" szellemében: a fejlett technológiával rendelkezö népet őskori életkörülmények közé kényszerítette vissza, és teljesen felszámolta a már amúgy is csak az emlékekben létező Antariai Vadászok rendjét. A birodalmi rohamosztagosok rajtuk ütöttek, és a harcot túlélő lázadók inkább saját kezükkel vetettek véget életüknek, minthogy a Császár kínvallatóinak kezébe kerüljenek. Ebben a rajtaütésben vesztette életét Bria Tharen is. A Devastator nevű, Lord Darth Vader parancsnoksága alatt álló Imperial osztályú csillagromboló pedig a Tantive IV nyomába eredt...

"Polgárháború folyik. A felkelők, titkos bázisaikról mérve csapásaikat, jelentős sikereket értek el az elnyomó Galaktikus Birodalommal szemben. Kémeik megszerezték a birodalmi
harcállomás, a Halálcsillag műszaki leírását - a Halálcsillagét, melynek birtokában a sötét erők kitejeszthetik hatalmukat a mindenség felett. Leia hercegnő, sarkában üldözőivel, hazafelé tart - nála a terv, mely hozzásegítheti népét a szabadság helyreállításához szerte a Galaxisban..."

Mivel apja, Bail Organa, Alderaan alkirálya mindig azt tanácsolta lányának, Leia Organának, ha bajba kerül, keresse fel Ben Kenobi tábornokot a Tatuinon, a korvett a bolygó felé tartott. Itt sikerül utólérniük őket a császáriaknak. Leia Organa hercegnőt, a Szenátus legfiatalabb tagját, a rohamosztagosok elfogják, és átadják Darth Vadernek, Szith Fekete Lovagjának. De a hercegnőnek sikerül elrejtenie és kimenekítenie az adatokat egy R2-D2 asztromechanikai robot memóriájában. Neki, és egy másik robotnak, egy C-3PO protokollmodellnek sikerül elhagyni a csatahajót, és lejutni a Tatuin felszínére. Vader meggyilkolja Antilles kapitányt, Organa hercegnőt pedig a Halálcsillagra viszi, és parancsot ad a bolygó átfésülésére.

A 2 robot az ismeretlen terepen nehezen halad, majd elválnak egymástól, de csak rövid időre, mert mindegyikük a Tatuin gyűjtögetői, a javák fogságába esnek. A robotok ezután a párafarmer Owen Lars és családja tulajdonába kerülnek. A makacs kis R2-es azonban elszökik, hogy küldetését teljesítse: meg kell találnia Kenobi tábornokot. Luke Skywalker, Owen unokaöccse és Szi-Thripio utánaindulnak, és meg is találják, ám nehéz helyzetbe kerülnek: a fiú siklóját értékes zsákmánynak tartó homoklakók, a taszkenek támadják meg őket. Luke eszméletét veszti, Thripio megsérül, Artu pedig megpróbál elrejtőzni. A szorult helyzetböl egy öregember menti ki öket, akiröl kiderül, hogy Ö Obi-Wan Kenobi.
Obi-Wan elviszi magával öket a kunyhójába, ahol Luke megjavítja Thripiót. Itt hall elöször az Erőről, a Jedi-lovagokról, és itt tudja meg, hogy az apja is Jedi volt, ellentétben azzal, amit Owen Lars állított róla. Megkapja Bentől apja fénykardját, ezt az ősi, elegáns, ám veszélyes és látványos fegyvert, és kiderül az is, hogy Obi-Wan volt Darth Vader mestere, azé az emberé, aki elmondása szerint megölte Luke apját. Sikerül előcsalogatniuk Artuból Leia hercegnö üzenetét, melyben a lány arra kéri Obi-Want, hogy csatlakozzon Bail Organához, vegye fel ismét a harcot a Gonosz ellen, és juttassa el épségben a droid fejében lévő adatokat az Alderaanra.

Luke megígéri Kenobinak, hogy elviszi őt Mos Eisley űrkikötőjébe. Azonban útközben rátalálnak azoknak a javáknak a szétlőtt homokkúszójára, akiktől a robotokat vették. Luke hazasiet, de csak bácsikája farmjának lángoló maradványait találja. A családját meggyilkolták. Visszamegy Obi-Wan Kenobiért, és Mos Eisley-be utaznak, hogy hajót béreljenek. Luke itt tapasztalja meg elöször az Erő hatalmát, amikor az öreg Jedi leszerel két rohamosztagost. Egy kantinban sikerül fuvarost találniuk, a koréliai Han Solo kapitány személyében. Kitörnek a robotok keresésére kirendelt birodalmiak blokádjából, és az Alderaanra indulnak. Az út során Obi-Wan bevezeti Luke-ot az Erő használatának tudományába. A Halálcsillagon Darth Vader kínvallatással próbálja megtörni Leia hercegnőt, hogy megtudja, hol állomásoznak a felkelők. Az állomás parancsnoka, Tarkin kormányzó percek alatt megtöri a hercegnőt azzal, hogy a szülőbolygóját, azt Alderaant nevezi meg a Halálcsillag első célpontjaként. Leia Organa nem tehet mást, elárulja, hogy a lázadók a Dantuinon vannak. Tarkin nagymoff ennek ellenére parancsot ad a bolygó megsemmisítésére, a Halálcsillag pedig teljesíti feladatát: a bolygó megsemmisül, a bolygón tartózkodók közül senki sem marad életben. Utóbb kiderül, hogy a Dantuint már elhagyták a lázadók, emiatt Tarkin elrendeli Organa hercegnő kivégzését.

Amikor a Millennium Falcon és utasai megérkeznek, már csak törmeléket találnak az Alderaan helyén. Üldözőbe vesznek egy TIE-vadász, és túl későn veszik észre a hajó célját, a
harcállomást. A teherhajót vonósugárra veszik, és bevontatják, Luke-nak és utitársainak nincs más választásuk, mint elrejtőzni a hajó csempészrekeszeiben. Mielött a birodalmiak alaposabban átkutatnák a hajót, a társaság kilopódzik. Az idös Jedi-mester elindul, hogy hatástalanítsa a vonósugarat, Luke, Han és Csubakka pedig a hercegnőt szabadítják ki. Darth Vader megérzi mestere jelenlétét, és keresésére indul. Luke-ék kiszabadítják Leia hercegnőt, és visszaindulnak a Millennium Falconhoz. Obi-Wan, mielőtt szembeszáll Vaderrel, kikapcsolja a vonósugarat, majd fénykardpárbajt vívnak, melynek során a Jedi-mester feláldozza magát, hogy barátai elmenekülhessenek.

A Millennium Falcon a Yavin IV-re, a felkelők valódi bázisára érkezik. Kiderül, hogy a császáriak hagyták őket elmenekülni, mert jeladót rejtettek el a hajón, hogy ezzel a fondorlatos trükkel megtalálják és elpusztítsák őket.amíg a Halálcsillag megérkezik a Yavin-rendszerbe, a felkelők átvizsgálják az Artu Detu memóriájában elrjtett műszaki adatokat, és sikerül egy gyenge pontot találniuk. Egy apró hőelvezető aknát, amely egészen a reaktorig vezet. Ian Dodonna tábornok kockázatos tervet dolgoz ki: a felkelő pilóták, akikhez időközben Luke Skywalker is csatlakozott, egyszemélyes vadászgépekkel fogják megtámadni a hatalmas bázist, és megkísérlik protontorpedókkal eltalálni azt a hőelvezetőnyílást.

Han Solo és Csubakka, miután megkapták jutalmukat a hercegnő kiszabadításáért, annak ellenére, hogy nagy szükség lenne rájuk és hajójukra, elhagyják a bolygót. Az X-szárnyú és Y-szárnyú vadászokból álló kötelék elindul a Halálcsillag ellen. Mivel egyszerüen túl parányiak ahhoz, hogy az állomás légvédelme elbírjon velük (hiszen ki lenne olyan örült, hogy ilyen kis hajókkal támadjon meg egy harcbázist), a birodalmiak bevetik ellenük híres TIE-vadászaikat. Maga Darth Vader is hajóra száll. Egyre több és több felkelő pusztul el, köztük Luke barátja, Biggs Darklighter is, és már kétségessé válik a küldetés sikere.

Luke Skywalker a csata közben többször is hallani véli Obi-Wan hangját, amint tanácsokat ad neki. Han Solo pedig kivételesen a legjobbkor és a legjobb helyre érkezik: kilövi a Luke
mögött repülő TIE vadászt, az pedig összeütközik Vader hajójával, eltérítve azt. Luke követi azt a hangot, és sikerül eltalálnia a hőelvezető aknát. Éppen abban a pillanatban, amikor a Halálcsillag tüzet nyitna szuperlézerével, látványos robbanással megsemmisül.